Skip to content
Postoji mnogo zabluda o halitozi. Pročitajte naš članak i saznajte što stvarno uzrokuje neugodni zadah i kako ga možete spriječiti. 

" />
Pet mitova o neugodnom zadahu

Pet mitova o neugodnom zadahu

Nitko ne želi patiti od neugodnog zadaha - to nam je nelagodno i u društvenim situacijama može biti neprijatno. Ali je čest problem i općenito ga je lako riješiti. Znamo da postoji mnogo pogrešnih informacija o neugodnom zadahu, pa ćemo prvo iznijeti činjenice prije nego se počnemo baviti problemom.

Neugodni zadah dolazi od hrane koju jedemo

Da, i ne. Kada konzumirate jelo napravljeno s češnjakom ili lukom, osjetimo ga tek privremeno. Kronično neugodni zadah, naprotiv, povezan je s visokim razinama hlapivih sumpornih spojeva uzrokovanih anaerobnim bakterijama, koje se stvaraju na stražnjem dijelu jezika kao rezultat loše oralne higijene.

Mogu znati imam li neugodni zadah

Ne možete znati imate li neugodni zadah stavljanjem ruke između usta i nosa. Zadah dolazi iz stražnjeg dijela usta i širi se prema naprijed i izvan usta samo kada govorite. Ako se brinete da imate loš zadah, zamolite bliskog prijatelja ili člana obitelji da to provjeri za vas.

Neugodni zadah dolazi iz trbuha

Ne uvijek. Povremeno može biti simptom gastrointestinalnih problema. No, studije pokazuju da 85 posto problema s neugodnim zadahom počinje u stražnjem dijelu usta, gdje se ispod površine jezika kriju bakterije koje proizvode sumpor. Zato je čišćenje jezika sa strugačem neophodno za svježiji dah.

Četkam zube, tako da ne mogu imati loši zadah

Četkanje samo po sebi neće odstraniti sve bakterije. Nevidljive čestice hrane i više bakterija skrivaju se pod tankim slojem sluzi na jeziku, stoga upotrijebite strugač za jezik. I ne zaboravite upotrijebiti zubni konac te nakon toga isprati usta, kao i uobičajeno.

Mogu ispirati usta s vodicom za usta i tako kontrolirati svoj neugodni zadah

Brzo ispiranje vodicom za usta samo će privremeno prikriti problem. Pridržavajte se redovitog četkanja, čišćenja jezika, čišćenja zubnim koncem i ispiranja kako biste regulirali bakterije u ustima. Ako mislite da imate kronični neugodni zadah, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom jer on može biti znak zdravstvenog problema. Ali ne brinite, bio kronični ili kratkotrajni, neugodni zadah je lako kontrolirati s malo svakodnevne njege.

BRZI SAVJET

Perite zube barem dva puta dnevno u trajanju od dvije minute, čistite ih zubnim koncem jednom dnevno, očistite jezik i svaki put isperite antiseptičkom vodicom za usta da zadržite svjež dah.


White teeth

Vaša pitanja o oralnoj njezi

Pronađite korisne savjete o brizi za vaše oralno zdravlje u našim vodičima koje je izradio Signal, obiteljski dentalni stručnjak

PROČITAJTE VIŠE ČLANAKA