Skip to content
Karijes je kod djece češći, jer je caklina na mliječnim zubima slabija nego na odraslim zubima. Evo što možete učiniti kako biste zaštitili zube svoje djece.

" />
Uzroci i liječenje karijesa kod djece

Uzroci i liječenje karijesa kod djece

Svaki roditelj želi da njihova djeca imaju snažne, zdrave zube, no karijes je kod djece češći, jer je caklina na mliječnim zubima slabija od cakline na odraslim zubima.

Pogledajte kako se razvija karijes i što možete učiniti kako biste zaštitili zube svoje djece.

Što uzrokuje karijes?

Bakterije se prirodno nakupljaju u ustima vašeg djeteta, stvarajući ljepljivu tvar zvanu plak. Taj plak može obložiti zube - i dok vaše dijete jede, bakterije u plaku stvaraju kiselinu. Ta kiselina oštećuje tvrdu zubnu caklinu, i tako stvara karijes.

Koji su simptomi?

Ako vaše dijete ima osjetljive, bolne zube ili stalni neugodni zadah, moglo bi imati karijes. Ponekad ga možete vidjeti, kao bijelu pjegicu ili tamnu točku na zubu. U svakom slučaju, trebate se posavjetovati sa svojim stomatologom.

Ako vaše dijete ima karijes, stomatolog može nanijeti fluoridni gel ili lak da plombira to područje. Ako je karijes uznapredovao, on može očistiti propali dio i postaviti zubnu ispunu ili izvaditi zub.

Sprječavanje karijesa kod djece

Najbolji pristup je kombinacija dobre oralne higijene i prehrane. Budući da se bakterije u plaku hrane šećerom i škrobom bogatom hranom i bezalkoholnim pićima, pokušajte ih ograničiti u prehrani djeteta. No, ne radi se samo o ograničavanju "loših stvari": namirnice bogatije hranjivim tvarima poput povrća i voća zapravo mineraliziraju slinu vašeg djeteta. Ovim se pomaže zaustaviti šteta uzrokovana plakom.

Neka dobra oralna higijena postane navika

Pravilna oralna higijena je ključna. Suprotno uvriježenom mišljenju, mliječni zubi utječu na to kakve će trajne zube vaša djeca kasnije dobiti. Bakterije se mogu prenijeti na kutnjake koji se razvijaju ispod njih a mogu se i prenijeti s roditelja na dijete. Zato morate početi s četkanjem djetetovih zubi od dana kada dobije prvi zub. Kad budu sami mogli četkati svoje zube, morat ćete ih nadzirati dok ne navrše otprilike sedam godina.

Pobrinite se da:

  • Piju puno vode nakon jela.
  • Četkaju zube dvaput dnevno, najmanje dvije minute.
  • Četkaju sve površine svakog zuba s četkicom za zube koja je prilagođena njihovim ustima. Signal Kids četkice za zube dizajnirane su posebno za djecu. Zubne četkice treba zamijeniti svaka dva do tri mjeseca.
  • Koriste pastu za zube s fluoridom (za djecu iznad dvije godine). Signal Kids nudi niz dječjih zubnih pasti s fluoridom koje pomažu u sprečavanju karijesa.
  • Čišćenje zubnim koncem je nešto što djeca nastoje izbjeći, ali je važno da to čine svakodnevno kako bi se spriječilo stvaranje plaka između zuba.

Ako svojoj djeci usadite dobre navike čišćenja zubi, oni će se moći brinuti o svojim zubima i desnima. To će spriječiti rano propadanje zubi, tako da će imati zdravije i sretnije osmjehe u godinama koje dolaze.

Causes and treatment of dental cavities in children
  1. Propadanje cakline
  2. Propadanje dentina / čvrstog tkiva zuba
  3. Propadanje pulpe
  4. Inficirana pulpa

BRZI SAVJET

Suprotno uvriježenom mišljenju, mliječni zubi utječu na trajne zube koje će vaša djeca kasnije dobiti, stoga se pobrinite da rano počnu primjenjivati dobru rutinu oralne higijene.


White teeth

Vaša Pitanja O Oralnoj Njezi

Pronađite korisne savjete o brizi za vaše oralno zdravlje u našim vodičima koje je izradio Signal, obiteljski dentalni stručnjak

PROČITAJTE VIŠE ČLANAKA